Te vroeg geboren veulen
Wat te doen als het veulen prematuur blijkt te zijn en hoe herken je dit?
Kenmerken:
– slappe oortjes
– tandjes nog niet door
– gewicht minder dan 5 kilo
– ‘gel’ nageltjes
– geen energie
Wat te doen:
– droog wrijven met handdoek
– vlies om ogen en mond proberen weg te halen
– naveltje ontsmetten met jodium
– wegen
– temperatuur opnemen (moet >37 gr.) C)
– eventueel droog föhnen
– jasje aandoen en onder lamp en/of warme kruiken tegen buik om op temperatuur te krijgen/houden
– druppeltje honing op tandjes indien nog niet doorgebroken
– biest ontdooien in bakje heet water
– proberen flesje te geven (ca. 50 cc)
Kontakt opnemen met de dierenarts gespecialiseerd in alpaca’s : www.alpa-vet.be
Schurft bij Alpaca’s
Schurft is een veel voorkomende huidaandoening bij alpaca’s. Er is al veel over geschreven en al veel onderzoek naar gedaan hoe deze aandoening het beste is te behandelen. Helaas is er nog steeds niets gevonden wat de huidaandoening snel en effectief oplost.
Sinds vele jaren dat wij alpaca’s hebben, hebben wij nooit problemen gekend met deze aandoening.We hadden zelfs nog nooit zo’n dikkorstige aandoening gezien ! Totdat we een aantal dieren importeerden uit Nieuw Zeeland. Na zo’n enorme reis is de weerstand van deze dieren een stuk minder, wat zich uit in allerlei symptomen, o.a. schurft.
Op de voorbenen kregen de dieren een soort uitslag en vurige rode huid. Sommigen kregen ook korsten in gezicht, onder de oksels en onder de staart. We hebben allerlei behandelingen geprobeerd, waarbij we constateerden dat de volgende behandeling heel effectief was:
Korsten hebben we in eerste instantie behandeld met zwavelzalf (ook met maisolie krijg je deze er goed af). Toen de korsten verwijderd waren (al na een paar dagen) het dier gewassen met Sarnacuran (opgelost in water). Dit 1 x per week en 3 x herhalen.
Hierna het dier 1 x per 3 weken behandeld met Ivomec (3cc volwassen dier); beste is 1.5cc in ene bil en 1.5 cc in andere bil spuiten en tegelijkertijd het dier sprayen met Frontline op de plekken waar schurft ontstaat (oksels, oortjes, onder de staart en op de poten). Deze behandeling hebben we o.a. gelezen in een artikel over schurft in Alpacaworld. Deze laatste behandeling heeft heel goede resultaten opgeleverd en we behandelen nu de kudde preventief met Ivomec en Frontline twee keer per jaar.